Ympäristön hyvinvoinnista

14.02.2019

Miten saavuttaa ympäristötavoitteita?

Meidän poliitikkojen tehtävä on luoda strategia, toimintasuunnitelma, ja antaa operativiinen toteutus parhaisiin mahdollisiin käsiin.

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa että nykyinen hallitus on leikannut tutkimusrahoitusta esimerkiksi teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus TEKESiltä, ei vain kymmeniä vaan satoja miljoonia euroja tämän hallituskauden aikana.

Niin ympäristön, viennin, innovaatioiden kuin työpaikkojen näkökulmasta tämä tuntuu todella hölmöläisen peiton leikkaamiselta.

Minulla on näkemyksiä, tietoa, oletuksia. Olen lukenut kymmeniä raportteja ja perehtynyt asiantuntijanäkemyksiin keinoista ja tavoista, joilla hillitä ilmastonmuutoksen etenemistä.

Olin viime vuoden elokuussa Lappeenrannassa KT:n järjestämässä seminaarissa. Yksi puhujista oli keksijä ja futuristi Perttu Pölönen, joka muistutti meitä kuulijoita siitä, että usein ratkaisu tai oivallus joka mullistaa tuotteen tai innovaation tuleekin "outside from the box".

Hän perusteli monilla esimerkeillä näkemystään, esimerkiksi matkapuhelimien tuotekehittelyn kautta. Se mihin on eniten satsattu ei olekaan välttämättä noussut hitiksi, vaan se innovaatio joka tuli ulkopuolelta, hieman sivusta.

Olen usein pohtinut tuota ajatusta, peilannut sitä esimerkiksi ympäristötavoitteisiimme. Miten me lopulta ratkaisemme sen että suomesta tulee hiilineutraali ja päästömme huomattavasti vähenevät?

Olen valmis säätämään lakeja ja asetuksia, jotka tukevat tätä tavoitetta, mutta syvempää osaamista tai tutkimusosaamista minulla ei ole. Sitä varten meillä on asiantuntijat ja osaajat, joilla pitää olla aikaa ja tukea perehtyä, sekä toteuttaa toimia joilla ilmastonmuutoksen eteneminen pysäytetään. Jotta meillä on jatkossakin mullistavia innovaatioita "outside from the box".

Kun meillä ei ole toista maapalloa, se on fakta.

Keinoja on nyt jo monia, esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamiseen.

Joskin näen että emme niitä saavuta, jos emme tee konkreettisia päätöksiä ja toimenpiteitä joilla ohjataan niin kuntien kuin valtion hankintoja.

Ympäristölle haitallisista yritystuista luopuminen olisi hyvä esimerkki konkreettisesta toimenpiteestä.

Meidän on onnistuttava luomaan rakenteet joissa ympäristön hyvinvointi ja päästöneutraalius, ovat aina läpileikkaavana kriteerinä.

Liikenne, suuri saastuttaja, etunenässä yksityisautoilu.

Tuleeko ratkaisu "boxin ulkopuolelta"?

Jotakin mikä mullistaa päästöjen haitat?

Entäs ruuhkat, väheneekö autoilu?

Maa ei lisäänny, se on fakta.

Siirrymmekö enemmän liikkumaan yhä korkeammalle vai maan alle?

Millä automme kulkevat kymmenen vuoden kuluttua?

Onko meillä kahdenkymmenen vuoden kuluttua nykymuotoisia autoja?

Millaisia ratkaisuja teemme lämmityksen ja yleisesti sähköntuotannon suhteen?

Millä energialla korvaamme alasajettavat hiilivoimalat ?

Ja ihminen, joka lopulta on vastuussa ratkaisuista.

Miten me opimme ohjaamaan tapojamme elää ja kuluttaa yhä paremmin ympäristöä ajatellen?

En näe sen onnistuvan, ilman sitä vahvasti tukevia rakenteita.

Yhä fakta, meillä on vain yksi maapallo.