KEUSOTE Hyvinvointikertomus 2020-2024
Olemme nyt hyväksymässä ensimmäistä alueellista hyvinvointikertomusta
Vasemmiston valtuustoryhmä kiittää kaikkia kertomuksen laadintaan osallistuneita.
Hyvinvointialue laatii hyvinvointikertomuksen ja - suunnitelman yhteistyössä alueensa kuntien kanssa, eli kertomus oikeastaan kuvastaa, pitkälti tilastojen kautta millaista yhteistyötä on tehty ja missä on onnistuttu, missä olisi parannettavaa.
Kertomuksessa mainitut keskeisiä toimijoita tässä ovat olleet Keusoten lisäksi alueen kunnat, kolmannen sektorin toimijat, HUS, seurakunnat sekä alueen oppilaitokset ja muut toimijat.
Tässä tulee hyvin esiin, miten laaja joukko taustalla on toteuttamassa hyvinvointisuunnitelmaa. Tämä yhteistyö eri toimijoiden kesken ja hyvinvointisuunnitelman toteen paneminen, sekä yhteistyön ja yhteisten tavoitteiden kirkastaminen, vaatii varmasti työntekijänsä ja vaatii riittävästi aikaa ja resursseja.
Seuraavassa muutama nosto kertomuksesta
Laatimisessa on hyödynnetty laajasti erilaisia tilastoja, harmi kyllä osa tilastoista laahaa niin jäljessä, että se on kyllä haaste ja vaikuttaa kokonaisuuden hahmottamiseen. Tämä nousi jo lautakuntakäsittelyssä esiin viranhaltijan puheenvuorossa.
Esimerkiksi Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut melkein puolella vuodesta 2020 vuoteen 2024 (+ 49,6 %).
Kodin ulkopuolelle sijoitettujen 0–17-vuotiaiden lasten ja nuorten osalta ei ole tiedossa vuoden 2024 tietoja
- Huoltosuhde ja sen kasvu
Ikäryhmän 75-84- v. määrä on kasvanut 41 %
Ikäryhmän 85+ v. osalta määrä on kasvanut 29,7 % ja taas alle 15-vuotiaiden lasten määrä suhteessa pienentynyt.
Eli huoltosuhde muuttaa muotoaan ja tämä varmasti tulee heijastumaan palvelujen tarpeeseen alueella sekä lisäämään huomattavasti. taloudellista painetta.
Meidän palvelutarpeemme tulee huomattavasti kasvamaan, joten lisärahoitus mitä on tulossa tämän vuosikymmen loppupuolella Keusotelle, on kyllä menossa siihen palvelutarpeen kasvuun.
Merkittävässä roolissa siis on, miten me Keusotessa mukaudumme tähän muutoksen ja miten onnistumme yhteistyössä kuntien kanssa huolehtimaan alueen asukkaiden hyvinvoinnista ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Toki yhteistyö kuntien kesken on merkittävässä roolissa ylipäätään, että onnistumme pitämään alueen asukkaiden hyvinvoinnista huolta.
..... ........
- Työttömyys noussut, erityisesti Järvenpäässä on noussut nuorten työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys 2024.
2019-2024 työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut noin 52% alueellamme
Hyvinvointikertomuksessa on aihetta sivuttu mm seuraavalla lauseella "viime vuosien talouskehitys sekä hallituspolitiikka ovat osaltaan lisänneet lukujen nousua." Tähän ei itselläni ole lisättävää.
- Menetetyt elinvuodet eli potential years of lost lifes PYLL
Keusotessa menetetään turhaan noin 6 000 elinvuotta. Suurimmat menetysten pääluokat ovat Keusotessa tapaturmat ja väkivalta (28 %), alkoholi ja huumeet (25 %), pahanlaatuiset kasvaimet (19 %) ja verenkiertoelinten sairaudet (19 %).
Miesten jakaumassa korostuu tapaturmat ja väkivalta (32 %) ja naisilla pahanlaatuiset kasvaimet (32 %).
Keusotessa on selvästi maan keskiarvoa suuremmat itsemurhamenetykset, etenkin miehillä. Naisten itsemurhamenetykset ovat kääntyneet kasvuun viimeisen 10 vuoden aikana, kuten myös miesten itsemurhamenetykset Hyvinkäällä ja Järvenpäässä
Mielenterveyden haasteet kasvavat ja ovat kasvaneet oikeastaan kaikissa ikäluokissa.
Tavoite hyvinvointisuunnitelmassa oli: Mielenterveysongelmien määrä vähenee.
Tavoitteen osalta voidaan todeta, että se ei ole toteutunut tällä suunnitelmakaudella.
Vuoden 2023 tulosten perusteella yläkoululaisista pojista 8,1 % ilmoittaa, että ovat kohtalaisesti tai vaikeasti ahdistuneita, ja tyttöjen vastaava luku oli jopa 34,2 % - tämä on linjassa Nuorten naisten yliedustuksen kanssa Kelan sairauspäivärahatilastoissa.
Lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet ja aikuisväestön psyykkinen kuormittuneisuus on kasvanut. Ikäihmisten kokema yksinäisyys on lisääntynyt.
Tämä vain alleviivaa miten tärkeitä peruspalvelut ovat lähtien neuvolasta ja kouluterveydenhuollosta palvelut ja erilaiset tukimuodot ovat. Yhteiskunnallinen ilmapiiri myös heijastuu meidän kaikkien hyvinvointiin.
Mitä useampi henkilö voi hyvin yhteisössä, sitä paremmin koko yhteisö voi. On se yhteisö sitten kaveriporukka, harrastusporukka, perhe, työyhteisö, kaupunki tai valtio.
Kokonaisuutta tarkastellessa nousee ajatus, että iän myötä me alamme liikkua vähemmän ja voida huonommin ja lihoamaan. Tämä kokonaisuus koostuu monesta eri tekijästä sekä sitä kehitystä tukee monet eri tekijät.
Yhteistyö kuntien kanssa on merkittävässä roolissa siinä miten tuemme liikkumista ja tarjoamme sille myös alustoja ja mahdollisuuksia.
Ikäihmisten kokema yksinäisyys on myös asia, minkä vähentäminen pitää olla yksi prioriteeteista.
Mitä me sitten voimme tehdä päättäjinä tehdä alueella, voimme ohjata vahvasti strategiaa ja tarkastella sitä tarpeen mukaan. Mittaroida tavoitteitamme sekä tarpeen mukaan rohkeiasti muokata suuntaa. Vaatia valtiolta riittävää rahoitusta varmistamaan keskiuusmaalaisten hyvinvointi.
Hyte-painopisteet vuosille 2025-2026:
Alueelliset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet työstetty alueellisessa hyte-ryhmässä loppuvuonna 2024
• Arjen turvallisuuden edistäminen• väkivallan ehkäisy • koettu turvallisuus • tapaturmat • Osallisuuden vahvistaminen • Liikkumisen lisääminen • Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen • työ- ja toimintakyky
Nämä strategiset valinnat ovat varmasti erittäin oikeita. Osa hyvinvoinnin haasteista vaihtelee kunnittain, joten yhteistyö kuntien kanssa ja tarpeen mukaiset alueelliset strategiset painotukset ovat erittäin tärkeitä.
Vasemmiston valtuustoryhmä myös muistuttaa meitä kaikkia, että parasta turvallisuuspolitiikkaa on huolehtia, etteivät tuloerot kasva sekä pitää huolta, että meillä on riittävät resurssit tarjota palveluja.