Kasvisruokailusta kirjoitus,julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä 10/2018

12.10.2018

Kasvisruokailusta

Lihaton lokakuu, toisille yksi haaste muiden joukossa, johon osallistutaan.

Toisille kirosana.

Yhä useampi suomalainen kuitenkin valitsee korvata lihan ruuassa jollakin toisella proteiinilla.

Tämän päivän kolumni Keski-Uusimaa lehdessä (Maailma ei näin pelastu 5.10.2018) noudattelee osittain tätä samaa, mielestäni asenteellista linjaa.

Kolumnin mukaan:

1."kasvispainotteisuus sopii keski-ikäiselle istumatyöläiselle, mutta fyysistä työtä tekevän painotus lautasmallissa pitää olla toisenlainen"

vastaukseni: Kasvikset sopivat aivan jokaisen lautaselle, proteiinin riittävä saanti on tärkeää, ja erityisesti silloin kun tekee fyysistä työtä.

Proteiinin ei ole pakko lihaa, se voi olla myös, maukasta, lihan korviketta.

2."Lihapullat, makaronilaatikko ja nakkikastike ovat nykylastenkin suosikkeja"

Vastaukseni: En ole tähän tutkimukseen perehtynyt, mutta uskon kirjoittajaa. Edellä mainittuihin ruokiin myös löytyy laajasti erilaisia lihan korvikkeita, makuerot jäävät erittäin pieniksi.

Suosittelen kokeilemaan. Omat neljä lastani eivät ole eroa huomanneet.

3"Maailman pelastaminen ei voi olla päämääränä suomalaisten lasten ja nuorten ruokailussa, se on aikuisten tehtävä"

Vastaukseni: Tästä olen samaa mieltä ! Me aikuiset kuitenkin päätämme mitä ruokaa lapsille tarjotaan, millaiseen ruokaan he tottuvat.

Koen että poliitikoilla, kuten minulla, näissä asioissa vastuu on astetta suurempi, näin ollen valtuustoryhmämme teki kesäkuun valtuuston kokouksessa aloitteen jossa ehdotettiin että Järvenpää tavoittelee hiilineutraaliutta jo vuonna 2035, ehdotetun 2050 sijaan.

Monessa Uudenmaan kunnassa hiilineutraaliustavoite on tuotu vuoteen 2035 mm. Helsingissä. Espoo on aseittanut tavoitteeksi vuoden 2030.

Iloksemme muutosesityksemme voitti pohjaesityksen ja Järvenpään valtuusto sitoutui tähän kunnianhimoiseen tavoitteeseen.

Jatkossa painotamme yhä voimakkaammin sitä että ympäristötavoitteet tulee huomioiduksi kaikessa kunnan toiminnassa, myös rakenteissa ja hankinnoissa.

Yksi osa ympäristötavoitteita on ruokailu, teimme valtuustoaloitteen elokuun 2018 valtuuston kokouksessa, jossa esitämme että selvitettäisiin mahdollisuus tarjota päiväkodeissa ja kouluissa kasvisvaihtoehto lihavaihtoehdon rinnalla. Hyvällä suunnittelulla tämä voidaan toteuttaa kustannusneutraalisti.

Haastan teidän kaikki lukijat kokeilemaan, vaikka satunnaisesti tai kerran, lihan korvaamista toisella proteiinipitoisella valmisteella.

Mimmi Launiala

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja

Järvenpää