Hiilineutraaliustavoitteista. 

Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta tosissaan vuonna 2035.

Järvenpää on tiukasti mukana.


 (Julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä 13.12.2018)


"Uudenmaan maakuntavaltuusto sai 11. joulukuuta pidetyn kokouksensa lopuksi kokeilla päästövähennysten arviointityökalua, jolla testataan erilaisten toimenpiteiden vaikutuksia Uudenmaan kuntien päästöihin. Koko Uudellamaalla tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035.

Kunnat ovat avainasemassa päästövähennyksissä, yritysten ja kiinteistönomistajien ohella. Karkeaan arviointiin tarkoitettu työkalu on kuntien käytettävissä ja sitä tullaan hyödyntämään päättäjien kanssa käytävissä keskusteluissa ensi vuonna, jolloin Uudenmaan liitto myös tarjoaa opastusta sen käytössä.

Suunnittelupäällikkö Olli Pekka Hatanpää Uudenmaan liitosta kertoi, että työkalun kehittelyssä on keskitytty nimenomaan niihin päästöihin, joiden vähentämiseen kuntien päätöksillä voidaan vaikuttaa." (Tiedote UML 11.12.2018)


Järvenpään valtuusto teki kesäkuussa 2018 kokouksessaan päätöksen aikaistaa hiilineutraaliustavoitettaan vuoteen 2035, Uudenmaan liiton linjan mukaisesti.

Osalla Uudenmaan kunnista tavoite on yhä vuodessa 2050.


Tein toimenpidealoitteen valtuustossa maanantaina 10.12.2018 talousarvion käsittelyn yhteydessä, koska ympäristötavoitteet eivät valtuustoryhmämme mielestä tarpeeksi korostuneet ensi vuoden suunnitelmassa.

Toimenpidealoitteena esitän, että Järvenpään kaupunki valmistelee ensi vuonna, yhteistyössä virkamiesten ja valtuutettujen kanssa Hiilineutraali Järvenpää 2035 tiekartan.

Tiekartan tulee sisältää niin ylä- kuin alatason sitouttavia keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi sekä mittarit niiden seuraamiseksi.

Ympäristötavoitteissa meidän on päästävä strategian tasolta tekoihin."

Tämä toimenpidealoite hyväksyttiin eteenpäin jalostettavaksi( äänin 41-9-1).


Hienoa, Järvenpää on vahvasti mukana matkalla kohti hiilineutraalia Uuttamaata.


Mimmi Launiala

Uudenmaanliiton maakuntahallituksen jäsen

Kaupunginvaltuutettu ja valtuustoryhmän pj. (VAS)


Kasvisruokailusta


Lihaton lokakuu - joillekin yksi haaste muiden joukossa, toisille kirosana.

Yhä useampi suomalainen kuitenkin korvaa lihan ruuassaan jollakin toisella proteiinilla.


Luin kolumnin "Maailma ei näin pelastu" (05.10.2018) Keski-Uusimaa lehdestä ja halusin esittää oman kantani asiaan.


Kolumnin mukaan "kasvispainotteisuus sopii keski-ikäiselle istumatyöläiselle, mutta fyysistä työtä tekevän painotus lautasmallissa pitää olla toisenlainen" Mielestäni kasvikset sopivat aivan jokaisen lautaselle, proteiinin riittävä saanti on tärkeää, ja erityisesti silloin kun tekee fyysistä työtä. Proteiinin ei ole pakko lihaa, se voi olla myös maukasta, kasvipohjaista proteiinia. En täysin ymmärrä miten lautasmalli tähän liittyy sillä se kertoo vain hiilihydraattien ja proteiinin suhteesta lautasella.

Kolumnissa todetaan että: "Lihapullat, makaronilaatikko ja nakkikastike ovat nykylastenkin suosikkeja" En ole tähän tutkimukseen perehtynyt, mutta uskon kirjoittajaa. Edellä mainittuihin ruokiin on laajasti valittavissa erilaisia lihan korvikkeita ja makuerot jäävät erittäin pieniksi. Suosittelen kokeilemaan. Omat neljä lastani eivät ole huomanneet eroa.

Kolumnin kirjoittajan mukaan "Maailman pelastaminen ei voi olla päämääränä suomalaisten lasten ja nuorten ruokailussa, se on aikuisten tehtävä". Tästä olen samaa mieltä! Me aikuiset kuitenkin päätämme mitä ruokaa lapsille tarjoamme ja millaiseen ruokaan he tottuvat.


Koen että poliitikoilla, kuten minulla, on näissä asioissa astetta suurempi vastuu. Valtuustoryhmämme teki valtuuston kokouksessa kesäkuussa 2018 aloitteen, jossa esitettiin että Järvenpää tavoittelee hiilineutraaliutta jo vuonna 2035 ehdotetun vuoden 2050 sijaan. Monessa Uudenmaan kunnassa, mm. Helsingissä, hiilineutraaliustavoite on tuotu vuoteen 2035. Espoo on asettanut tavoitteeksi vuoden 2030. Iloksemme muutosesitys voitti ja Järvenpään valtuusto sitoutui tähän kunnianhimoiseen tavoitteeseen (äänin 35-13,3 poissa).


Jatkossa aiomme painottaa yhä voimakkaammin sitä että ympäristötavoitteet tulevat huomioiduiksi kaikessa kunnan toiminnassa. Myös rakenteissa ja hankinnoissa. Yksi osa ympäristötavoitteita on ruokailu.

Elokuussa 2018 teimme valtuustoaloitteen jossa esitimme, että päiväkodeissa ja kouluissa selvitetään mahdollisuus tarjota kasvisvaihtoehto lihavaihtoehdon rinnalla. Hyvällä suunnittelulla tämä voidaan toteuttaa kustannusneutraalisti.


Haastan kaikki lukijat kokeilemaan, vaikka satunnaisesti, lihan korvaamista toisella proteiinipitoisella valmisteella.


Mimmi Launiala

Kaupunginvaltuutettu (Vas.)

Järvenpää