Anna tuulen puhdistaa!

23.09.2021

lauletaan Tehosekoittimen laulussa "Maailma on sun", joka kertoo kevätmyrskystä. Myrskyt eivät kuitenkaan vuodenaikaa kysy. Pidän kyseisen laulun toiveikkuudesta, siinä on kliseitä ja rakkautta. 

Tämä syksy on itselläni mennyt vauhdilla, aloitin opintovapaan syyskuun alussa, ja viikot ovat vilahtaneet ohi opiskellessa, perehtyessä ja totutellessa uuteen arkeen. 

Politiikan saralla odotin kovasti uuden Keusoten hallituksen kokousta ensi viikolla, koska minut on sinne valittu jäseneksi.

Eilen kuitenkin selvisi, että olen esteellinen toimimaan Keusoten hallituksessa. Itselläni ei tullut mieleenkään, että kuntayhtymän rivityöntekijä -joka on lisäksi opintovapaalla, eikä saa edes palkkatuloja, on esteellinen toimimaan kuntayhtymän luottamuselimessä.

Mutta näin on, kuntalain pykälä 76 sen selvästi sanoo, ja yleiskirje 28.5.2021 kuntayhtymän toimielimen valinnasta vahvistaa.

Pettymyksen lisäksi sitä tuntee itsensä tällä hetkellä myös aika hölmöksi. Yritän lohduttautua sillä, että näitä tunteita ja kompasteluja tulee eteen kaikilla joskus, ja on ok antaa myös sille pettymykselle tilaa. Ei onneksi sote ja ihmisten hyvinvointi tai hoitoalan henkilöstön merkityksellisyys prioriteeteistani sen kauemmas häviä, vaikka juuri tämä hallituspaikka mahdollisuuksineen vaikuttaa, menikin nyt sivu suun.

Etuoikeutettu olen joka tapauksessa, saan toimia kaupunginvaltuutettuna, valtuustoryhmämme puheenjohtajana sekä MAL-luottamushenkilönä tämän valtuustokauden.

Tämä MAL-luottamustehtävä on varmasti mielenkiintoinen. Järvenpäästä on nimetty viisi henkilöä, jotka osallistuvat Helsingin seudun MAL 2023 -suunnitelman valmisteluun ja olen yksi heistä. Tänään on jo ensimmäinen MAL-info webinaari.

Viimeisin MAL-sopimus (eli maankäyttö, asuminen ja liikenne) sinetöitiin kesällä 2020 ja se kohteli Järvenpäätä ihan hyvin.

Kirjoitin aiheesta aiemmin tänä vuonna,

"MAL-sopimus, joka perustettiin Helsingin seudun 14 kunnan ja valtion yhteiseen tahtotilaan seudun kehittämisestä hyväksyttiin myös viime vuonna ja se kohteli Keski-Uusimaan kehittymistä hyvin- esimerkiksi Pasila-Riihimäki rataosuuden toisen vaiheen toteutus etenee. Viime kesänä hyväksytyn Uusimaa 2050-kaavan painotuksilla on myös merkitystä. Tässä kaavavalmistelussa olin tiivisti mukana maakuntahallituksen jäsenenä, ja oli kiehtovaa päästä perehtymään maankäyttöön, asumiseen, liikenteeseen ja ympäristöön koko Uudellamaalla. Me Järvenpäässä olemme tässä Uudenmaan keskellä, radan varrella hyvissä asemissa." 5.5.2021 https://www.mimmilauniala.net/l/hyva-ymparisto-kaikille/

Valtuustotyöskentelystä

Uusi kaupunginvaltuusto on nyt kokoontunut kaksi kertaa, ja ensimmäinen kokous elokuussa oli lähinnä järjestäytymistä ja luottamuspaikkojen valintoja. Toisessa kokouksessa 6.9.2021 kävimme jo tiukkaa lähetekeskustelua ensi vuoden budjetista.

Omassa puheenvuorossani painotin seuraavaa

 "Vaikka kunnan budjetista suuri osa lähtee soten mukana hyvinvointialueelle, ei meidän vastuumme kuntalaisten hyvinvoinnista minnekään lähde, se pysyy yhä meillä. Ennaltaehkäisy, mielen ja kehon hyvinvoinnin tukeminen, laadukas varhaiskasvatus ja opetus, miellyttävä elämä aktiviteetteineen kaiken ikäisille Järvenpäässä, sekä rikas kulttuurielämä. Nämä asiat pysyvät yhä meidän vastuullamme. Ja poikkeusolojen jälkimainingeissa ei meillä ole varaa tukea järvenpääläisiä heikosti tai sinne päin. Palvelualueilla on oltava riittävä rahoitus palvelujen tuottamiseen."

Onneksi valtuuston enemmistö 6.9 oli sillä kannalla, että emme kannata kaupunginhallituksen, äänestyksen jälkeen kokouksessaan, lisäämiä tiukennuksia tulevien vuosien erittäin tiukkaan talousraamiin. Valtuuston kokouksessa nämä tiukennukset siis äänestettiin kumoon, ja tulevien vuosien talouskehystä lähdettiin nyt rakentamaan alkuperäisen kaupunginjohtajan raamin mukaan, mikä on myös erittäin tiukka.

Itse olisin ollut valmis tarkastelemaan myös 0,25 veroäyrin korotusta ensi vuoden budjetin yhteydessä

Kannatin valtuustossa Järvenpää Plus esitystä tästä mahdollisuudesta myös veronkorotuksen tarkasteluun, mutta esitys hävisi äänestyksessä. 

Pidin tärkeänä, että tuo liikkumavara olisi ollut olemassa taloussuunnittelussa yhtenä vaihtoehtona jos vaikuttaa siltä, että meille tulee isoja säästöjä esimerkiksi lasten ja nuorten palveluihin. 

Yhteenvetona, uusi kaupunginhallitus vaikuttaa kokonaisuutena astuneen askeleen yhä oikeistolaisempaan talouspolitiikkaan. Tulevaisuus varmasti näyttää kuinka oikealle. 

Valtuustossa taas olin vaikuttunut erityisesti uusien valtuutettujen asiantuntevista ja loistavista puheenvuoroista. Vaikuttaa, että meidän valtuustossa on paljon osaamista ja vahvoja arvoja.

Seuraavaksi on lokakuun alussa edessä lautakuntien puheenjohtajien, kaupunginhallituksen sekä valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteinen seminaaripäivä, jossa käsitellään tulevaa budjettia.

Yksi iso ja merkittävä kokonaisuus on palveluverkko, joka on tulossa päätöksentekoon. Tämän syksyn ajan palveluverkkoa käsitellään laajasti eri vaikuttamistoimielimissä, myös kuntalaisten näkemyksiä kuntalaisraadissa, ja valtuusto käsittelee sitä valtuustoseminaarissa loka-marraskuun vaihteessa.

Päätös palveluverkosta tehdään 15.11 valtuustossa.

Isoja päätöksiä ja linjauksia edessä siis.

Näihin tunnelmiin!