Analyysia valtuuston 11/21 kokouksesta

16.11.2021

Olen ottanut nyt tavaksi kirjoittaa valtuustoraportin jokaisesta valtuuston kokouksesta. Tai no, kaksi kertaa olen niin tehnyt ja aion jatkaa.

Minulta kysyttiin, että eikö se häiritse keskittymistä kokoukseen ja oli pakko todeta, että kirjoittaminen samalla vain helpottaa keskittymistä.

Pitkiin kokouksiin keskittyminen on haastavaa suurelle osalle meistä, ja sitä tottuneesti ajoittain selailee somea ja tekee myös muita juttuja silloin kun tunteja kokoustaa. Kun itselläni on lisäksi ADHD, luo se keskittymiseen vielä omat lisähaasteen. Valtuustoraportin kirjoittaminen auttaa keskittymään vain ja ainoastaan kokoukseen sekä vähentää muiden stimulanttien tarvetta, ja se tuntuu miellyttävältä. Kuuntelen jokaisen puheenvuoron ja esityksen huolellisesti.

Joskin, on todella tärkeää tauottaa kokouksia riittävästi sekä pitää niiden kesto kohtuullisena jotta ihmiset myös keskittyvät asioihin. Multitaskaaminen on nykyään niin arkea, että siitä pois opettelu on haastavaa, ainakin itselleni.

Valtuustoraportin on tarkoitus olla neutraali ja kaikkia kantoja avaava eikä ränttäysalusta. 

Olen suunnitellut ränttääväni sitten muissa kirjoituksissa, mutta heikoksi on toistaiseksi jäänyt. Tietysti tässä mietityttää kovin ja hieman pelottaakin, että miten me tulemme seuraavat vuodet menemään eteenpäin. Arvostan paljon yhteistyötä yli puoluerajojen ja toivon sitä myös tällä valtuustokaudella. 

Sotea seuraan yhä tarkasti ja myönnän, että Keusoten hallituspaikan menetys esteellisenä yhä hieman kirveltää. Olin niin orientoitunut antamaan kaiken osaamiseni ja paljon aikaani siihen pestiin. Eteenpäin tässä kuitenkin mennään.

Talouden kehys Järvenpäässä on erittäin tiukka, todennäköisesti liian tiukka.

Se, että kokoomus esimerkiksi käyttää retoriikkaa jossa leikkaukset nähdään vain mahdollisuutena tehdä asiat paremmin ja uudella tavalla, on kyllä sinänsä taitavaa retoriikkaa, joskin hämmästelen millaisena he sitten näkevät kaupunkimme työntekijät ja työyhteisöt? 

Työpaikoissa, myös kunnassa, ollaan joustavia, kehitysmyönteisiä ja etsitään jatkuvasti uusia ja parempia tapoja tehdä asioita. Tämä toteutuu myös ilman jatkuvaa säästöpainetta. Jos tuottavuuden näkökulmaa halutaan ajatella, niin hyvä johtaminen ja hyvät työolot lisäävät tuottavuutta, sekä jättävät tilaa luovuudelle ja innovaatioille. 

Useaa työnkuvaa kunnassa ohjaavat lisäksi erilaiset lait kuten perusopetuslaki, nuorisolaki, varhaiskasvatuslaki, muutamia mainitakseni. Kuntien yli 400 000  työntekijästä  Suomessa on naisia noin 80% (https://www.kt.fi/uutiset-ja-tiedotteet/2017/palkkaerot-ammattien-eriytyminen) ja monet pienipalkkaisia, tästä aiheesta voisi ihan bloginsa kirjoittaa.

Verokeskustelusta,

syksyllä 2020 esitimme valtuustossa silloisen valtuustoryhmän kanssa, että olisimme suoraan nostaneet kuntaveroa 0,25% enemmän -tämä esitys valitettavasti hävisi silloin selkeästi äänestyksessä.

Kuntaveron 0,25 % lisänosto oli siis viime syksyn talousarviossa suunniteltu tehtäväksi syksyn 2021 talousarvion yhteydessä, ja kuten jo silloin ounastelin, oli se korotus tippunut kuitenkin tämän syksyn talousarvioesityksestä pois. Kerrottiin onneksi, että lisäleikkauksia noston pois tippuminen ei ole aiheuttanut vaan summa on saatu muualta katettua.

Aiemmin päätetyt leikkaukset ovat kuitenkin yhä voimassa.

Aiemmin tänä syksynä, syyskuun valtuustossa, ryhmämme kannatti esitystä jossa veronkorotusta olisi tarkasteltuna yhtenä vaihtoehtona ensi vuoden talousarviossa. Tämä esitys kuitenkin hävisi valtuustossa selkein äänin, eli veronkorotuksille ei löytynyt kannatusta riittävästi.

Nyt talousarvion yhteydessä pohdin pitkään, pitäisikö veronkorotusta esittää uudestaan, viestinä äänestäjillemme, että meille myös veronkorotus on vaihtoehto, mutta ryhmässämme esitystä ei lopulta muodostunut, joten hyväksyimme talousarvion lähes sellaisenaan. Kannatimme kyllä Vihreiden esitystä leikkausten poistosta vuosille 2024-2025, tämä esitys hävisi äänestyksessä.

Onneksi oikeistovoittoisen kaupunginhallituksemme lisäleikkausesitykset saatiin torjuttua jo lähetekeskusteluvaiheessa.

Nyt jännitetään kuinka paljon Keusoten budjetti tulee menemään yli, teen siitä erillisen analyysin kunhan saamme lukuja.

Seuraavat vuodet ovat haastavaa uudelleensopeutumisen aikaa soten siirtyessä hyvinvointialueille. Itseäni myös paljon mietityttää miten kunnan ja soten rajapinnassa tullaan työskentelemään niin vaikuttavan ennaltaehkäisyn kuin hyvinvoinnin eteen.