Lapset, nuoret ja ilmastomarssi tänään!

15.03.2019

Tänään on saanut lukea useamman huolestuneen poliitikon tekstin siitä, että ymmärtävätkö lapsemme ja nuoremme varmasti minkä takia ovat tänään mieltään osoittaneet eduskuntatalon edessä?

Osa mielipiteistä on kirjoitettu ylhäältä päin katsellen "että hienoa kun osoitatte mieltä, mutta ymmärrättekö nyt kunnolla mistä on kyse ja antakaapas minä nyt kerron teille kun ette varmaan muuten ymmärtäisi".

Olen koko illan pyöritellyt tätä ajatusta mielessäni, ja tuo väheksyminen ärsyttää aivan valtavasti.

Kyllä, on varmasti asioita, joita me vanhemmat tiedämme ja oivallamme paremmin, sitten taas on paljon asioita joita nuoret tietävät ja tekevät paremmin. Seuraavan sukupolven on toivottavaa olla vähän fiksumpaa, ja viedä eteenpäin uutta maailmaa ja asioita, joita saatamme pyrkiä ymmärtämään mutta emme kuitenkaan täysin ymmärrä.

Eräs teksti vie ajatuksen aivan omalle tasolleen vetämällä ilmastomarssista yhteyden Stalinistisiin ristiretkiin.

On mielenkiintoista että lapset ja nuoret nähdään tässä tahdottomina sätkynukkeina, jotka tekevät vain kuten vanhemmat sanovat.

Meillä on kasvamassa sukupolvi, jossa kymmenvuotiaista suurin osa on käyttänyt erilaisia älylaitteita lapsesta saakka, jotka seuraaavat tubettajia ja kuuntelevat podcasteja, sanoma vaihtelee viihteestä yhteiskunnalliseen.

He ymmärtävät mitä tarkoittaa tekoäly. He ovat oppineet jo koulussa alaluokilla mitä on lähdekritiikki, he opettelevat aivan eri tasolla kuin me vanhemmat, prosessoimaan sitä tiedon määrää jonka teknologia ja maailma tuo heidän ulottuvilleen.

Kun vertaan oman esikoiseni ja kuopuksen lapsuutta ja alakouluaikaa, toinen on syntynyt -99 ja toinen -08, ero on valtava jo tämän sukupolven välillä.

Teknologia otti siinä välissä suuria harppauksia.

Pidän todella väheksyttävänä sitä ajatusta, että meidän lapset ja nuoret eivät ollenkaan ymmärtäisi minkä puolesta osoittavat mieltään ja marssivat. He ovat fiksuja. Enemmän nykyisyys on nuorissa kuin minun sukupolvessani, nuoret elävät tiivisti tässä hetkessä. Lapsissa on tulevaisuus.

(Osallistuin tänään kuopukseni kanssa ilmastomarsille sekä "Perjantait Gretan kanssa tapahtumaan eduskuntalon portailla")